Korfbalvereniging Stormvogels Luyksgestel

Geschiedenis

old_clock-wallpaper-1920x1200

Terug in de tijd

Hoe is het ooit allemaal begonnen? Wie hebben er voor gezorgd dat we nu nog steeds kunnen korfballen in Luyksgestel? Heb je daar ooit over nagedacht?

In 1961 hebben Harry Roest en de heer J.A. Kok uit Eersel (bestuurslid Nederlandse Katholieke Sportfederatie) de eerste stappen ondernomen met het starten van een korfbalvereniging. Er zijn gesprekken gevoerd met de pastoor, een geestelijk adviseur was toen erg belangrijk, en met het bestuur van de voetbalvereniging voor het gebruik van een oefenveld. En in mei 1961 was het dus een feit. Een voorspoedige start van een succesvolle vereniging.

De 2e helft van de veldcompetitie 1960-1961 werden de eerste officiële wedstrijden gespeeld. De dames Mia van Leeuwen, Mien van Maanen en Dora Dirks vormden het bestuur. De heer Kok nam samen met mevrouw Toos van Dijk uit Eersel de trainingen voor hun rekening. Er was alleen één probleem, er was nog geen materiaal. Dit werd dus bij andere verenigingen geleend. Achterop de scooter kon één paal mee. En ballen werden bij de voetbal geleend. Toen de spelregels enigzins bekend waren nam Friedus Peeters de trainingen over.

Vanaf deze periode tot ongeveer 1972 is er weinig bekend. De vereniging heeft veel moeite met het winnen en behouden van leden, met als dieptepunt 1973 met maar 7 spelende leden. Wat in die tijd betekent dat er geen wedstrijden gespeeld kunnen worden, omdat toentertijd 12 speelsters nodig waren. Snel daarna klimt het ledenaantal weer op tot een levendige vereniging.

Over de verschillende locaties, de oude clubkleuren en kleding, het ontstaan van korfbal, de veranderingen van de spelregels en alle andere veranderingen word later meer verteld.

Locaties

Voor een sportvereniging is het natuurlijk erg belangrijk om een gezellige accommodatie te hebben. Niet alleen om de tegenstanders te kunnen ontvangen, maar ook voor vergaderingen, activiteiten en voor een drankje na de training. Door de jaren heen heeft Stormvogels verschillende accommodaties gehad. We blikken terug op hoe we door Luyksgestel heen zijn gereisd.

In 1961 zijn we gestart in de Dorpstraat te Luyksgestel. Na negen jaar gebruik hebben gemaakt van deze accommodatie konden we in 1970 verhuizen naar het sportpark aan de Hasselsestraat. Een eigen veld hadden we daar nog niet, we moesten gebruikmaken van het trainingsveld van de voetbalclub. Dit land lag op de plaats waar inmiddels de sporthal staat.

In 1978 kregen we ons eerste eigen speelveld. Omkleden deden we in een caravan. In dit jaar kreeg de Raven de beschikking over zes lampen. Hier mochten ook wij gebruik van maken. We konden weer even vooruit!
In 1982 moesten we weer verhuizen en gingen we gebruikmaken van de sportvelden aan de Tiliaans. Ook hier werd een caravan gebruikt als kleedruimte.

In mei 1986 is het eindelijk zover. De eerste steen wordt gelegd. We krijgen de beschikking over een stenen paviljoen met twee kleedlokalen, een keuken met daaraan bestuurskamer en een opslagruimte voor onze materialen en twee korfbalvelden met verlichting. Dan gaat er in 1996 een lang gekoesterde wens in vervulling. De accommodatie wordt de bestuurskamer uitgebreid tot heuse kantine. Na de wedstrijden en trainingen is er nu een mogelijkheid tot gezellig blijven hangen. Ook is er ruimte om met de jeugd activiteiten te ondernemen, zonder te moeten uitwijken naar andere onderkomens.

Het ledenaantal bleef stijgen en na jaren overleg met de gemeente kregen we er in 2009 eindelijk twee nood kleedlokalen en een noodkantine voorziening bij. Mede door de vele inzet van onze vrijwilligers werd deze noodaccommodatie omgetoverd tot een mooi paviljoen wat helaas van de gemeente maar maximaal vijf jaar mag blijven staan.

Het gevolg hiervan is dat de lasten voor de korfbalvereniging behoorlijk toenemen. Ook wordt er een zeer groot beroep gedaan op de inzet van de leden om het paviljoen te kunnen exploiteren. Vele leden vinden dan ook de druk te groot worden. Daar de opbrengsten uit het paviljoen in de praktijk niet opwegen tegen de lasten voor de leden werd in de ledenvergadering hardop de vraag gesteld of we wel alles op alles moest inzetten om zelfstandig in de accommodatie te kunnen blijven exploiteren.

Ach, in datzelfde jaar starten dan ook weer de onderhandelingen met de gemeente. Dit keer doet de korfbalclub dat niet alleen maar wordt er een werkgroep ingesteld waarin naast de korfbal, de voetbalclub, de tennisvereniging, de sporthal en de dorpsraad zitting nemen. Gezamenlijk stellen zij een plan op voor de inrichting van het sportpark waarop de gemeente besluit het sportpark definitief op deze locatie te handhaven en de provincie, de werkgroep een subsidie beschikbaar stelt.

In dit plan verschuiven de korfbalvelden met de verlichting naar het terrein direct gelegen achter het hoofdveld van de voetbalclub. De opslagruimte in het huidige gebouw blijft in gebruik en we krijgen vier nieuwe kleedlokalen in de sporthal. Tevens zal hierin ook een vergaderfaciliteiten worden opgenomen. In het seizoen 2013-2014 zijn wij geheel gesetteld in op onze nieuwe locatie.

Tenues

De verenigingskleuren van de Stormvogels zijn sinds 1980 oranje/zwart. Door de jaren heen hebben er vele veranderingen plaatsgevonden in de verenigingskleuren en zo ook in de tenues. Zo werd in 1961 gestart met de wit/gele plooirok en pofbroek met witte shirts. Na tien jaar besloten een aantal leden dat het tijd was voor verandering en in 1971 was daar voor de eerste keer de oranje rok. De shirts bleven echter wit. De rokken werden door bestuursleden uit het stof geknipt en door de ouders zelf genaaid. Dit waren nog wel de plooirokken waar eerder al mee gestart was. De plooirok zag je bij alle verenigingen terug.

Schoenen

Tot 1976 werd er op gewone sportschoenen gespeeld. Wanneer er regen viel, leidde dit tot vele glij- en valpartijen, daarom werd er overgestapt naar de voetbalschoen. De dames in het veld hadden hierdoor meer grip en zo werd het spel sneller. Vanaf 2002-2003 komen er meer kunstgrasvelden. Op deze velden kan zowel op voetbalschoenen als op speciale kunstgras schoenen worden gespeeld. Door deze verandering schaffen een aantal leden deze kunstgras schoenen aan. Binnen het korfbal blijft men ontwikkelen. In 2003 komen er zaalschoenen op de markt, speciaal ontwikkeld voor de korfbalsport. Op dit moment zijn er zowel voor in de zaal als voor op het veld korfbalschoenen verkrijgbaar.

Sponsoring

Er komen steeds meer sponsoren binnen de vereniging. In 1978 worden dan ook de eerste trainingspakken gesponsord. Vanaf 1980 is dan het moment daar dat de witte shirts verdwijnen en de zwarte shirts daarvoor in plaats verschijnen. Vanaf dit moment zijn de verenigingskleuren oranje/zwart. Deze kleuren zijn nog steeds aan de Stormvogels verbonden. In de jaren die hierna volgen zijn er nog kleine veranderingen geweest, maar de verenigingskleuren hebben stand gehouden. Zo hebben de plooirokken plaats gemaakt voor strakkere rokken en zijn de grote en losse shirts vervangen door meer getailleerde shirts. Het complete tenue is gemoderniseerd en met zijn tijd meegegaan. Deze veranderingen zijn voor alle teams binnen de vereniging doorgevoerd.

Naast de tenues zijn er nog meer sportartikelen door de Stormvogels op de markt gebracht. Zo zijn er trainingspakken en sporttassen voor de jeugdleden. Voor alle leden zijn er handdoeken en sokken met daarop het verenigingslogo en/of -naam. De senioren hebben zowel trainingspakken en sporttassen van de vereniging in gebruik, ook weer mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren.

Bijzondere kampioenschappen

De mooiste manier om een seizoen af te sluiten is natuurlijk met het behalen van een kampioenschap. In de afgelopen jaar van de stormvogels hebben we er al veel mogen vieren. Daarom blikken we nu terug op een aantal bijzondere kampioenschappen door de jaren heen.

Een mooie vooruitgang…

  • In seizoen 1974-1975 vierden we het eerste kampioenschap van de vereniging, in de 3e klasse
  • In seizoen 1980-1981 werd een kampioenschap behaald in de 2e klasse
  • In seizoen 1983-1984 behaalden we zowel op het veld als in de zaal een kampioenschap in de 1e klasse! Daarbij kwam ook dat de Aspiranten het kampioenschap behaalden op het veld en in de zaal, in de hoogste aspirantenklasse!
  •  1993 is het jaar waarin Stormvogels met het vaandelteam voor het eerst in de hoogste klasse van het dameskorfbal komt te spelen; de hoofdklasse.

Promoveren? Nu even niet…

Seizoen 1999-2000 bracht mooie kampioenschappen. De pupillen en de midweek werden beiden kampioen! Ook senioren 1 behaalde een kampioenschap, in de promotieklasse. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, er was namelijk nog een beslissingswedstrijd voor nodig tegen BIO. Na een zenuwslopende wedstrijd, werd in de verlenging eindelijk de beslissing gemaakt; er kon gefeest worden!

Promoveren naar de hoofdklasse (tegenwoordig de topklasse) was hierna helaas geen optie, er waren namelijk te veel baby’s op komst!!
De aspiranten wisten in de veldcompetitie kampioen te worden en zich zo te kwalificeren voor de Nederlandse jeugdkampioenschappen. De resultaten waren teleurstellend, waarschijnlijk door de weinige slaap op het kamp wat hetzelfde weekend werd gehouden.

De midweek doet het alweer…

Ook in seizoen 2000-2001 werd de midweek kampioen. Ditmaal zowel op het veld als in de zaal. Te vaak kampioen is ook niet altijd leuk blijkt al snel. Dit midweek team stopt na al het succes. Ook senioren 2 behalen dit seizoen het kampioenschap, op het veld. Genoeg reden voor een feestje dus!

Jeugd naar het hoogste niveau…

Het seizoen 2009-2010 is een succesjaar voor de aspiranten B. De competitie wordt gespeeld in de hoofdklasse, het hoogste niveau bij de jeugd. Zij worden kampioen in de zaal en 2e in de veldcompetitie. Dit betekent voor beide competities deelname aan het NK meisjes! In de zaal komen we in de finale net tekort en eindigen op de 2e plaats. Op het veld wordt de kruisfinale in de reservetijd verloren, de wedstrijd om de 3e plaats wordt makkelijk gewonnen!

Een kijkje in de toekomst…

Na al die kampioenschappen van de afgelopen jaren, kunnen we gerust zeggen dat Stormvogels een ontzettend fanatieke en succesvolle vereniging is. We hopen dat we in het volgende jubileumboek weer vele nieuwe bijzondere kampioenschappen kunnen lezen, dus daar gaan we voor!